Elke relatie tussen twee mensen is uniek en brengt bepaalde gevoelens en reacties met zich mee. Wat je van de een kan hebben, kan je misschien van een ander niet verdragen. Niet zo raar, want wij zijn allemaal anders, hebben andere behoeftes en reageren daardoor op ons eigen manier. Dat je elkaar in de loop van de tijd misschien niet (meer) goed begrijpt en dat de spanningen soms hoog op kunnen lopen, is dan ook niet verwonderlijk.
Op verschillende manieren hebben wij een relatie met de mensen om ons heen. Sommige contacten staan ver van ons af, zijn oppervlakkig en brengen weinig verwachtingen met zich mee. Andere contacten gaan dieper, zijn intensiever en daardoor soms ook gecompliceerder, zoals:
- de relatie tussen een ouder en kind waarbij de ouder met zijn karakter en normen en waarden het kind zo goed mogelijk probeert te begeleiden. Daartegenover staat het kind dat uiteraard ook een eigen persoonlijkheid is met andere drijfveren en behoeftes. Logisch dat je elkaar zo nu en dan niet begrijpt en boosheid of frustratie de boventoon kan voeren,
- de relatie tussen twee partners die het over bepaalde dingen echt niet eens kunnen worden of elkaar soms helemaal niet meer begrijpen.
Twee mensen met een eigen behoefte…. we weten dat we anders zijn en dat we dat moeten respecteren, maar toch zijn we geneigd de ander de kant op te sturen naar dat wat wij juist of normaal vinden, - het contact met een collega waar je mee moet samen werken, maar die langzamerhand steeds meer in je allergie is gaan zitten en die jou veel energie kost. Een lastige situatie waardoor jouw plezier in het werk (en wellicht dat van die bewuste collega) erg beïnvloed kan worden.