Katinka
Gynaecologe
Persoonlijke ontwikkeling

Geprikkeld door mijn behoefte aan persoonlijke ontwikkeling kwam ik uit bij Smile Coaching & Trainingen. Waar sta ik voor, wie ben ik en wat maakt het dat ik mijn werk zo boeiend vind?

Ik ben erg onder de indruk van de efficiency en uitkomst van de Reiss Profile vragenlijst. Het gesprek naar aanleiding van het profiel gaf mij heel waardevolle inzichten in mijn persoonlijkheid, mijn oprechte verlangens en mijn intrinsieke drijfveren.

Naast de toegevoegde waarde van de opgedane inzichten voor mij persoonlijk zowel in werk als privé, zou ik als gynaecoloog deze tool aan bepaalde patiënten willen adviseren. Met relatief beperkte inspanning levert de test namelijk erg mooie inzichten op die heel waardevol zijn in persoonlijke ontwikkeling en groei. Ook tijdens een periode van vertwijfeling of minder besluitvaardigheid kan Reiss helpen bij het maken van een keuze of het bepalen van een richting.

Met het bespreken van de resultaten weet Belinda de link te leggen naar jouw kracht in de huidige situatie en naar wensen en kansen voor de toekomst. Persoonlijke uitleg van de verschillende competenties als ook jouw basisbehoeften helpen om de uitkomst van jouw profiel te verduidelijken. Als je inzicht in jouw eigen motivatie hebt, kunnen dromen meer richting werkelijkheid gaan. Het geeft de stimulans om ergens echt voor te gaan, omdat het geen moeite kost om dicht bij jezelf te blijven en datgene te doen waar je gelukkig van wordt. Het kan evengoed ook betekenen dat je je realiseert dat de huidige situatie eigenlijk heel bevredigend is en er geen verandering nodig is.

Iris , 22 jaar
Student bouwkunde
Motivatieonderzoek

Na mijn bachelor Bouwkunde was ik toe aan het maken van een passende masterkeuze. Voor mij was dat best lastig, omdat ik bijna alle richtingen die bij mijn studie aansloten erg interessant vond. Tegelijkertijd waren ze ook enorm verschillend. Om die reden heb ik via Smile een motivatieonderzoek gedaan met als doel erachter te komen welke richting en welk beroep uiteindelijk het beste bij mijn persoonlijkheid past.

Bij Smile noemen ze dat het onderzoeken van wat eigenlijk mijn drijfveren zijn. Hiervoor moest ik eerst de vragenlijst van Reiss Profile invullen, die daarna vertaald werd naar mijn profiel. Dit heb ik vervolgens uitgebreid met Belinda besproken. Ik vond het leuk dat ik mezelf erg in de uitkomsten van de test herkende en om te ontdekken welke richting goed bij mijn persoonlijkheid aansluit. Naast dat ik nu weet wat mij motiveert, waar mijn kracht ligt, hoe ik op anderen reageer, ben ik mij ook bewuster geworden van mijn valkuilen. Zo heb ik (onbewust) blijkbaar de behoefte om veel dingen zelf te regelen. Niet omdat ik te trots ben om om hulp te vragen, maar meer omdat ik er gewoon niet bij stil sta dat ik geholpen kan worden. Door deze karaktereigenschap maak ik het mezelf nog weleens moeilijker dan eigenlijk nodig is. Uit mijn profiel blijkt ook dat ik op mezelf durf te vertrouwen. Het is fijn om dat bevestigd te zien, omdat het in mijn studie en toekomstige werk belangrijk is dat ik mijn creativiteit om kan zetten in een werkbaar produkt en mij niet teveel door de mening van anderen laat beinvloeden. De motivatie coaching heeft mij duidelijk gemaakt waarom ik eigenlijk alle master stromingen leuk vond en wat mij ervan weerhield een definitieve keuze te maken. Inmiddels ben ik een jaar verder en ben ik erg blij met de keuze die ik heb gemaakt.

Op dit moment loop ik stage bij een bedrijf waar ik de ruimte krijg om eigen initiatief te nemen, uitdagingen aan te gaan en in een team te werken. Ik ben helemaal op mijn plek! Daarnaast heb ik gemerkt dat dit profiel mij kan helpen als ik voor andere moeilijke beslissingen sta, in wat voor situatie dan ook. Het helpt me te kunnen kiezen voor de dingen waarvan ik gelukkig word, doordat ik mezelf een beetje beter heb leren kennen.

Sander, 19 jaar
Afgestudeerd autotechnicus
Reiss Profile

Afgelopen herfst heb ik bij SMILE Coaching een traject gevolgd om te kijken welke opleiding nou echt bij mij past. Dit traject ging ik in, omdat ik op dat moment met een opleiding bezig was waarvan ik twijfelde of het wel echt wat voor mij was en daardoor twijfelde of ik naar een andere opleiding over moest stappen.

Ik kwam aan en werd ontzettend vriendelijk ontvangen waardoor ik mij gelijk op mijn gemak voelde. Er stond een vragenlijst voor mij klaar die ik in moest vullen, zodat ze konden kijken hoe ik als persoon ben. Tijdens het tweede gesprek hebben wij de resultaten doorgenomen en kwam ik er achter dat de Reiss Profile test meer over mij wist te vertellen dan dat ik van mezelf bewust was. Het was erg leuk en goed om te doen. Ik snap nu ook beter waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe en weet nu ook waardoor ik het gevoel kreeg om met mijn studie te stoppen. Vlak na dit gesprek bood school mij aan om op een lager niveau examen te doen, zodat ik in ieder geval een MBO-diploma zou hebben. Dat voorstel heb ik aangenomen. Belinda steunde me daar volledig in en stelde voor om na mijn examen in maart verder te zoeken naar een leuke vervolgopleiding. Toen het gesprek over de vervolgopleiding kwam, kreeg ik onverwacht vanuit mijn stage een baan aangeboden vanwaar ik verder kan studeren en alsnog het hogere niveau kan bereiken. Omdat uit de test duidelijk werd dat de opleiding wel degelijk mijn persoonlijkheid past en ik er weer lol in heb gekregen, heb ik besloten de baan aan te nemen. Ik ben nu dik tevreden, heb mijn MBO-diploma Autotechnicus op zak én een baan bij Mercedes-Benz.

Francien, 59 jaar
Schoonheidsspecialiste
Reiss Profile Test

Soms ben je allemaal wel eens zoekende en vraag je je af of je op de goede weg zit of dat je juist een hele andere richting moet inslaan.

Op zo’n moment maakte ik via Belinda Beemster kennis met Reiss Profile. Haar uitleg over het onderzoek sprak mij aan en ik besloot de vragenlijst in te vullen.

De uitkomst van het onderzoek was op veel punten heel herkenbaar en soms ook wel confronterend. Het is echt een blauwdruk van wie je bent en hoe je op bepaalde situaties reageert. Zowel je sterke als je zwakke punten worden duidelijk in beeld gebracht. Maar ook hoe je op je omgeving reageert en omgekeerd. Er worden je duidelijke handvatten aangereikt om met je valkuilen om te gaan.

In mijn werk heb ik dagelijks met verschillende mensen, karakters en hun wensen te maken. De uitkomst van het onderzoek heeft mij laten zien hoe ik daar anders of beter mee om kan gaan. Het was voor mij een eye-opener.

De map met mijn blauwdruk is een mooi naslagwerk. Ik heb op verschillende momenten nog wel eens wat nagelezen.

Tineke , 45 jaar
Enthousiast proefpersoon
Reiss Profile Test

Toen Belinda mij vroeg om als proefpersoon een Reiss Profile test te doen, heb ik meteen ja gezegd. Enthousiast geworden door haar uitleg werd ik inmiddels wel nieuwsgierig naar de blauwdruk van mijn karakter. De test invullen ging zeer gemakkelijk. Via een link krijg je de vragen toegestuurd. Ik ben van mening dat als je een test doet, je dat ook eerlijk en met volle overtuiging moet doen. Ik ben er dus rustig voor gaan zitten en heb alle vragen zo dicht mogelijk bij de waarheid beantwoord. Er zijn ook vragen die wat minder eenvoudig te beantwoorden zijn, omdat deze niet helemaal op mijn huidige situatie van toepassing zijn. Achteraf weet ik dat de test niet speciaal voor ‘in het nu’ gebruikt wordt, maar eigenlijk je hele leven lang als een rode draad aanwezig is. Het gaat er namelijk om wat jouw karaktertrekken zijn en die liggen natuurlijk al vanaf je geboorte vast. Nadat Belinda de uitslag binnen had, hebben wij een afspraak gemaakt om deze te bespreken. Ik was verbaasd, sprakeloos en overrompeld. Wat zij mij via Reiss Profile kon vertellen, is precies zoals ik mijn karakter zelf ook zie. Door bepaalde linken zijn er bij mij ook een aantal kwartjes gevallen. Ik ben mij bewuster van mijn gedrag, weet nu waarom ik zo graag zelf de touwtjes in handen heb, meelevend maar ook zakelijk kan zijn en zo gedreven ben om mijn doelen te behalen. En ook waarom ik het heerlijk vind om met anderen af te spreken, maar op een gegeven moment een strandwandeling in mijn eentje ook zo kan waarderen. Zo af en toe pak ik mijn profiel er weer eens bij. Dat is dan op een moment dat ik mij een wat langere tijd niet prettig voel. Meestal ben ik dan te lang iets aan het doen dat niet bij mijn karakter past. Dat betekent tevens dat ik op dat moment tegelijkertijd ook een tekort heb aan datgene dat bij mij past. Door het doornemen van mijn profiel ontdek ik vaak vrij snel waar de balans niet meer klopt en ga daar dan mee aan de slag. Af en toe stil staan bij de dingen die ik doe en weer even focussen op wat ik wil, zorgt ervoor dat ik bewuster en lekkerder door het leven ga. Kortom, Reiss is niet mijn leidraad, maar helpt mij wel om in mindere tijden mezelf weer te kunnen herpakken en weer verder te gaan op de manier die bij mijn karakter past. Dank je wel Belinda, dank je wel Reiss.

Ysanne, 18 jaar
Studente Forensisch onderzoek
Persoonlijkheidsanalyse

In oktober 2014 heb ik uitgebreid mijn persoonlijkheidsanalyse met Belinda doorgenomen. In eerste instantie was dit een beetje voor de lol, gewoon om te zien wat eruit zou komen, maar achteraf gezien heb ik er heel erg veel aan (gehad). Op het moment dat ik de test invulde, was ik net met mijn studie Forensisch Onderzoek aan de HvA begonnen en wilde ik vooral erg graag nieuwe mensen leren kennen. De reden hiervoor was dat ik me op de middelbare school eigenlijk nooit echt op mijn gemak heb gevoeld. Met de uitkomst van mijn profiel kon ik goed verklaren waardoor dat kwam. Zo blijkt uit mijn profiel dat ik het bijvoorbeeld lekker vind om tijd alleen door te brengen. Dit betekent overigens niet dat ik nooit wat met vrienden doe maar een avondje alleen op de bank vind ik heel fijn. Een andere avond ga ik dan gezellig wat met vriendinnen doen. Op de middelbare school probeerde ik er juist ‘bij te horen’ en had ik het gevoel dat ik overal bij moest zijn om mee te tellen. Dat was dus heel tegenstrijdig met wie ik ben en wat ik prettig vind. Ik vind het eigenlijk veel fijner om een of twee heel goede vriendin(nen) te hebben. Het ‘erbij willen horen’ zorgde bij mij voor veel onrust in mezelf die ik niet kon verklaren. Onrust is overigens ook iets waar ik niet zo’n fan van ben. Ik heb het liefst alles op een rijtje, onder controle en overzicht. Eigenlijk is iedere motivatie van het Reiss Profile niet los te lezen, alles staat met elkaar in verband en het een beinvloedt het ander. De persoonlijkheidsanalyse heeft mij inzicht gegeven in wie ik ben, wat ik prettig vind en waarom ik soms op een bepaalde manier reageer. Nu ik een veel beter beeld van mezelf heb gekregen en kan verklaren waarom ik soms op een bepaalde manier reageer, voel ik mij veel prettiger. Ik snap nu ook beter waarom andere mensen op een andere manier reageren. Vroeger raakte ik daar nog weleens van in de war, twijfelde ik aan mezelf. Nu weet ik dat zij gewoon andere drijfveren hebben en dat dat niet erg is. Ik ben vorig jaar vol enthousiasme aan mijn studie begonnen, zit op dit moment in mijn tweede jaar en heb inmiddels veel leuke mensen leren kennen waarbij ik helemaal mezelf kan zijn.

Annemarie
Moeder van Ysanne

Doordat mijn dochter gedurende haar HAVO-tijd bij Smile in de huiswerkklas zat, kwam ik ook in contact met Smile Pubercoaching. Er was een mogelijkheid om een studiekeuzetraject te doorlopen met behulp van Reiss Profile. Hoewel niet direct noodzakelijk voor haar studiekeuze, was het ook een manier om je kind wat beter te begrijpen. Iedereen zal het fenomeen herkennen dat je soms echt niet snapt wat jouw kinderen beweegt. Na de test en de duidelijke en begrijpelijke toelichting kan ik nu op sommige momenten beter begrijpen waar een bepaalde reactie of gedrag vandaan komt. Al met al toch een mooie manier om soms anders naar je kind te kunnen kijken. Zeker nu ik zelf ook mijn profiel heb laten opstellen en die van Ysanne en mij naast elkaar heb gelegd! Ik snap nu beter waarom wij elkaar op sommige vlakken soms niet helemaal begrijpen….

Wij zijn allemaal persoonlijkheden met eigen karakters en eigen drijfveren die soms behoorlijk verschillend zijn. Deze kennis geeft ons de mogelijkeid ons meer in elkaar in te leven en respect te hebben voor elkaars behoeftes.

Puk, 4 VMBO-T
Studente Mediacollege Amsterdam
Reiss Profile

Tot een paar maanden geleden wist ik niet wat ik hierna wilde gaan doen. Smile heeft me geholpen met het uitvinden van wat ik kan en wat ik wil. Door de Reiss test ben ik gaan inzien van welke dingen ik energie krijg en welke mij juist energie kosten. Creatief bezig zijn is iets waar ik heel blij van word en zware fysieke inspanning kost mij juist energie, omdat ik er gewoon geen lol in heb. Daarnaast word ik blij van dingen die mooi en functioneel zijn.

De gesprekken met Belinda hebben mij aan het denken gezet en inzicht gegeven. Hierdoor heb ik nu een opleiding gevonden waar ik graag naartoe zal gaan: Mediacollege Amsterdam. Inmiddels heb ik gehoord dat ik hier ben aangenomen. Belinda is een fijn persoon om mee om te gaan en het is makkelijk om met haar te praten. Ik vond het erg fijn om te doen en heb er echt veel aan gehad.

Josephine, 22 jaar
Studente Future Planet Studies
Reiss Profile

Reiss heeft mij mijn eigen beweegredenen voor keuzes beter doen begrijpen. Reiss heeft me ook een soort bevestiging gegeven dat het niet verkeerd is om bepaalde eigenschappen te hebben, er hangt geen negativiteit aan, het is gewoon zo.

Als ik ongemakkelijk ben in een situatie en van mezelf baal dan snap ik nu door de Reiss uitleg dat iets in die situatie dan structureel niet bij mij past of dat het eigenlijk anders in elkaar zit. Ik kan het vaker verklaren en relativeren, ik ben nu eenmaal individualistisch ingesteld en doelgericht bijvoorbeeld. Ik kan het niet opbrengen om (in mijn ogen) niet nuttige dingen te doen, vervelend voor zowel mij als mijn omgeving soms. Waarom is het niet nuttig? Dient het mijn doel niet? Door mij dit af te vragen verplaats ik mij een beetje in die ander. Die ander kan namelijk de doelgerichtheid heel laag hebben waardoor die mij ook niet begrijpt net als ik die ander niet begrijp.

Als ik een beslissing moet nemen en ik neig naar een bepaalde kant dan kan het Reiss profiel uitleggen wat voor de lange termijn beter is voor mij omdat dat beter bij mij past, wat dan dus leidt tot een standvastigere beslissing.

Daisy, 23 jaar
Studente Pedagogiek
Persoonlijkheidsanalyse

Een half jaar geleden heb ik mijn persoonlijkheidsprofiel op laten stellen bij SMILE. Dit heeft mij meer inzicht in mezelf gegeven en bewuster gemaakt van mijn manier van handelen. Soms lijken handelingen die ik uitvoer logisch en vanzelfsprekend. Maar door het maken van de test en door het bespreken van de test ben ik erachter gekomen dat ik over kwaliteiten beschik waar ik zelf niet snel bij stil sta/stond. Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat ik bij mijzelf ben gaan nadenken hoe ik reageer of in bepaalde situaties zou reageren. Tijdens het bespreken van de uitslag kwam ik erachter dat mijn manier van handelen niet goed of fout is, maar juist een kracht is. Waar ik wel op moet letten is dat een karaktertrek die mij sterk motiveert tegelijkertijd geen valkuil wordt, door er in door te slaan.

De uitkomsten van de test kan ik ook goed tijdens mijn studie gebruiken. Het heeft mij inzicht gegeven in wie ik zelf ben, maar ook nog meer opengesteld voor gedrag en reacties van de kinderen en de volwassenen waar ik meer werk. Het gaat mij makkelijker af om mij in de ander te verplaatsen.
De test was voor mij vooral belangrijk om te kijken of mijn studie echt bij mij als persoon past. Gelukkig blijkt dat ik zeker op de goede plek zit.

Roxanne, 30 jaar
Reiss Profile

Het Reiss Profile laat eigenschappen van jezelf op zijn plaats vallen, je begrijpt je eigen reacties en keuzes veel beter. Zo voelde ik mij altijd een beetje schuldig als ik andere mensen fluitend door het park zag rennen en zelf altijd met een ander excuus kwam om niet te hoeven. Nu weet ik dat zij daar dus energie van krijgen, terwijl het mij energie kost! Dit is opgelost door te gaan sporten in een groep, werken in teamverband is namelijk wel helemaal mijn ding. Elke week ga ik nu naar bootcamp met collega’s.

Door op deze manier het sporten op te pakken , heb ik zelfs in april een stormloop van 6 kilometer uitgelopen. Ik kwam dan weliswaar als laatste over de finish, maar het is me toch gelukt!
Ook op mijn werk heeft de test een hoop duidelijk gemaakt. Niet alleen waarom ik met de ene collega beter kan opschieten dan met de ander, maar het heeft mij ook geholpen een plan te maken voor mijn rol de komende maanden en jaren.

Groei is voor mij belangrijk en het gesprek was een bevestiging van mijn ideeen (het past bij mijn profiel) en het heeft mijn denkproces versneld.
Het is duidelijk dat ik door Reiss beter kan anticiperen op kansen die zich aandienen en bewuster keuzes kan maken die bij mij passen en die mij blij maken.

Ik heb dan ook heel veel aan de test gehad, zowel in mijn dagelijkse leven als in mijn werkomgeving. Deelname is zeker aan te raden!